Szakmai Nap a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményeiről

A fukushimai atomerőműben bekövetkezett balesetet követően az Európai Tanács felhívására az Európai Unióban elvégezték az atomerőművek célzott biztonsági felülvizsgálatát. A stressz-tesztek mostanra befejeződtek, a vizsgálatok eredménye nyilvános, a jelentések a paksi atomerőmű, az Országos Atomenergia Hivatal  és az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (European Nuclear Safety Regulators Group - ENSREG)  weboldalain hozzáférhetőek. 

A hatóság és az engedélyes paksi atomerőmű példaértékű együttműködésének is köszönhetően Magyarország jól szerepelt a megmérettetésen, ezt a hazánkról készült jelentésen kívül az elhangzott európai vélemények is megerősítették. A vizsgálatokban intézetünk több kutatója is részt vett, így az elismerés őket is megilleti.

A vizsgálatok eredményeinek, tapasztalatainak ismertetésére az Országos Atomenergia Hivatal Szakmai Napot szervezett a hazai nukleáris közösség tagjai számára, ahol Gadó János is előadást tartott. (Az elhangzott előadások fóliái)

Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója megköszönve az előadóknak és a felülvizsgálatban részt vett minden hazai szakembernek a megfeszített egyéves munkáját úgy összegezte a hallottakat, hogy a nukleáris szakma ismét, immár sokadszor bizonyította, hogy képes a tapasztalatok feldolgozására és azokat a saját, a nukleáris biztonság javára fordítani. El kellene érni azt, hogy az atomerőművek esetén már megvalósulthoz hasonlóan az egyéb ipari és természeti kockázatok ellen is megfelelően és arányosan készüljön fel a társadalom. Ehhez pedig az atomerőművek biztonsága terén kidolgozott, folyamatosan, például a stressz tesztek alkalmával is továbbfejlesztett módszerek, megközelítések kiválóan alkalmazhatók lennének.

Az elhatározott biztonságnövelés mellett ez is eredménye a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatnak.