Nemzetközi szimpózium a Mössbauer-effektus ipari alkalmazásairól

Conference logo

Az ISIAME (International Symposium on the Industrial Applications of the Mössbauer Effect) egy 1984 óta négyévente megrendezésre kerülő konferencia-sorozat. A sorozat előző helyszínei: Hawaii, Parma, Seta, Johannesburg, Virginia Beach és Madrid. A sorozat hetedik szimpóziumának megrendezésére a Mössbauer-spektroszkópia magyarországi képviselői kaptak felkérést (Vértes Attila: tiszteletbeli elnök, Kuzmann Ernő: elnök, Lázár Károly: társelnök)

A konferencia programjában 21 meghívott, 43 szóbeli és 120 poszter előadás szerepelt. A konferenciára 115 regisztrált részt vevő érkezett 25 országból A konferencia 10 tematikus csoportja mellett két speciális szekció is volt: az egyik a Mössbauer-effektus felfedezése 50. évfordulójának, a másik a tavaly elhunyt két kiváló Mössbauer-spektroszkópus, Ulrich Gonser és Francisco Eiichi Fujita emlékének volt szentelve. Az intézeti munkatársak 6 posztert mutattak be. A konferencia proceedings-e várhatóan a Hyperfine Interactions folyóirat (Springer) különszámaként fog megjelenni.

A konferecia honlapján a további részletek is megtekinthetők (www.isiame08.org). A Mössbauer Effect Data Center (orgs.unca.edu/medc) referáló folyóirata a MERDJ 2008 júniusi száma Newsletter részében kilenc oldalon számol be az ISIAME 08 konferenciáról és a magyarországi Mössbauer-spektroszkópiáról.