Hypermet-PC


hypc_new_icon.png

A Hypermet-PC programcsomag alkalmas sokcsatornás analizátorral felvett gamma-spektrumok automatikus kiértékelésére. A beépített csúcsalak és háttérfüggvények, valamint a kifinomult illesztőalgoritmus segtségével nagypontosságú csúcsterület és energia meghatározást érhetünk el a Ge(Li) és HPGe félvezetõ detektorokkal felvett spektrumokban. A '90-es évek végén felhasználóbarát kezelőfelületet kapott, valamint új, kalibrációs és minőségbiztosítási funciókkal bővült a program. Ezek a tulajdonságai tették nemzetközileg is elismertté és elterjedtté. Számos PGAA, NAA és gamma-spektroszópiai laboratórium használja világszerte. A spektrumkiértékelésben nyújtott kiváló teljesítményét több nemzetközi összehasonlításban bizonyította.

Az 5.12 verzió főbb szolgáltatásai:
 • Számos elterjedt spektrumformátum beolvasása
 • Automatikus spektrumillesztés
 • Beépített gamma spektroszkópiai adatbázis
 • Minőségbiztosítási csomag, amely tartalmazza az:
  • abszolút és relatív hatásfok számítást ortogonális polinomokkal
  • a rendszer nonlinearitásának korrigálását a precíz energiaméréshez
  • FWHM (detektor felbontás) analízis az energia függvényében
 • ADC teszt modul
 • Dual LFC opció
 • Nuklidazonosítás NAA és PGAA spektrumokban
 • Többféle formátum (CSV, Sampo) az eredmények könnyű feldolgozásához.
Részletes információkért és terméktámogatásért kérjük, látogason el a Hypermet-PC oldalakra. (A link részben vagy egészben angol nyelvű tartalomra mutat.)

Handbook of PGAA

Szerkesztők: Molnár L. Gábor és Révay Zsolt

Összefoglaló:

A prompt-gamma aktivációs analízis roncsolásmentes, multielemes nukleáris analitikai módszer. Legeredményesebben akkor használható, ha a reaktorok intenzív neutronnyalábjával (főleg a hidegneutron-nyaláb) hozzuk létre a sugárzásos neutronbefogást. A szerzők úttörő munkásságán alapulva a kézikönyv bemutatja a technika módszertanát és a fontosabb alkalmazásokat. A minden természetes elemet tartalmazó és CD-ROM formában is elérhető prompt-gamma spektroszkópiai adatok és spektrumok könyvtára egyedülálló segítség a felhasználónak.


A könyv szövegezése jól érthető a nagyközönség számára, elősegítve ezzel az oktatást és a tanulást. Új és átfogó kézikönyvként azoknak írodott, akik napi szinten használják az eljárást, reaktor melletti megvalósítását tervezik, vagy a roncsolásmentes elemanalízis egy módszere iránt érdeklődnek. Hasznos lehet még olyan kutatóknak, tanulóknak és végzős hallgatóknak, akik a nukleáris analitikai módszerek iránt érdeklődnek.

A könyvet eredetileg a Kluwer Akadémiai Kiadó adta ki, amely később a Springer Kiadó része lett.

ISBN: 1-4020-1304-3

További információkat talál:

Handbook of Nuclear Chemistry

Szerkesztők: Attila Vértes, Sándor Nagy, Zoltán Klencsár
Kiadás éve: 2004.

ISBN: 978-1-4020-1305-8
A Springer kiadó honlapja.

Összefoglaló:

A Nukleáris Kémia Kézikönyve 5 kötetben, 48 fejezettel és 2800 oldallal, közismert résztvevők közreműködésével íródott, különböző témákban. Fő irányvonalai a kémia és a nukleáris tudományok. A könyv leginkább a különböző nukleáris területek szakembereinek szól, de naprakész információkat tartalmaz kémikus, fizikus, mérnök, gyógyszerész, biológus és orvostan Ph.D hallgatóknak egyaránt. A szerzők törekvése, hogy következetesen alkalmazzák a Systéme International d’Unité, az IUPAC, IUPAP és az ISO terminológiát, ill. mértékegységeket. Az elkészült kézikönyvet a magyar származású tudós, Teller Ede mutatta be.

...

A kézikönyv elsősorban kémikusoknak íródott, de fontos lehet a sugárhatáskémia, anyagtudomány, alkalmazott magfizika, biofizika, radiobiológia, radiofarmakológia, környezetkémia területén dolgozóknak is, csakúgy mint a nukleáris energiatermelésben. A fejezetek érthetően fogalmazottak és naprakész irodalomjegyzékkel vannak ellátva. A mellékletek számszerű adatokkal, alapvető természeti állandók értékeivel és nukleáris adatok táblázataival egészítik ki a könyvet.

A Radiation Physics and Chemistry 72 (2005) 737–738 folyóiratban megjelent vélemény rövidített verziója (Mauro L. Bonardi). A teljes cikk elérhető a doi:10.1016/j.radphyschem.2004.06.002 oldalon.


Osztályunk egykori vezetője, Molnár L. Gábor, 4 függelék kötet szerkesztőjeként járult hozzá a könyvhöz.